Stress er i utgangspunktet ikke negativt selv om ordet ofte blir brukt slik. Vår stressrespons har vært livsviktig for oss som art, og at man i noen situasjoner opplever stress er positivt. Dette kan være når vi trenger det indre presset for å yte maksimalt, vi trenger fokuset og energien. Når vi er stresset skilles det ut flere hormoner, blant annet kortisol og oxytocin. Disse hormonene reduserer betennelse og gjenoppretter balanse i sentralnervesystemet og gjør at vi lærer av stressende opplevelser.
Stress kan gjøre deg syk
Det er det kroniske stresset som er negativt for oss. Når vi over lang tid går med et indre stress som vi ikke greier å kvitte oss med. Når vi hele tiden skal rekke noe, gjøre noe, ikke føler vi presterer godt nok og bekymrer oss over noe. Det er dette stresset som kan gjøre oss syke. Når kroppen tror det er nødvendig å være i alarmberedskap på grunn av stress, vil den fortsette å skille ut stresshormoner som kortisol, adrenalin og noradrenalin. Stress påvirker hele kroppen både fysisk og psykisk. Kronisk stress kan være en utløser for ulike autoimmune sykdommer i kroppen som leddgikt eller MS. Stress er også sterkt forbundet med ulike fordøyelsesplager og sykdommer. Når vi er stresset prioriterer ikke kroppen immunsystemet noe som gjør at vi lettere kan få infeksjonssykdommer.
Nyttig stressmestring
I tillegg til de fysiologiske hormonelle reaksjonene stress har på kroppen vil mange som er stresset ha lettere for å spise mer usunt, nedprioritere søvn på grunn av tidsmangel og ikke ta seg tid til å være i bevegelse. Dette gjør at man kommer inn i en vond sirkel det kan være vanskelig å komme ut av og som igjen gjør kroppen mer stresset. Dårlig ernæring og lite søvn er et stress for kroppen. En måte å komme seg ut av den nedadgående spiralen kan være å lære seg stressmestringsteknikker som mindfulness. Mindfulness-trening som tar sikte på å redusere stress har i flere studier vist seg å være effektive for å bli mer motstandsdyktig mot stress.
Kilder
McGonigal, K. (2015). The upside of stress: Why stress is good for you, and how to get good at it.
Laurent, Laurent, & Granger, (2014). Salivary nerve growth factor response to stress related to resilience. Physiology & behavior
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S156899720700170X
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/016756999090069L
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1090198108317627